Top
img_9897

Wat is jouw lievelings stoofpot?

Bij deze presenteer ik de Daube Provençale!

 

Daube komt van het woord daubiere. Dat is een aardenwerkenschaal waar je iets in suddert. Maar in een normale braadpan mag het natuurlijk ook. Dit heerlijke gerecht kost wat tijd, want je bent er toch wel zo een 24 uur mee bezig.

 

Nodig:

 

  • 1 kg doorregen runderlappen
  • 1 fles Merlot
  • 300 g spekjes
  • 8 worteltjes (mag ook winterwortel zijn, in blokjes gesneden)
  • 100 g olijven (groen/zwart)
  • 400 g  gepelde tomaten (uit blik)
  • 3 uien
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagelen (in een stuk ui stoppen anders raak je ze kwijt)
  • 8 Takjes tijm
  • 4 Knoflooktenen fijn gehakt
  • Bosje verse peterselie
  • Bloem (zoveel je nodig hebt om het vlees in door te halen)
  • Scheut olijfolie
  • Zout en peper

 

Avond ervoor maken:

 

admin-ajax-php

 

Snij de ui in stukken en doe in 1 van de uien de kruidnagelen. Snij de wortels in plakjes. Doe dit alles samen met de laurier en de takjes tijm in een schaal. Snij het vlees wat op kamertemperatuur is in flinke blokjes en voeg het vlees ook toe. Schenk de Merlot erbij en zet een nacht in de koelkast.

 

De dag erna:

 

img_9882

 

Giet de wijn via een vergiet in een pan  en vis het vlees uit het vergiet, laat het vlees goed uitlekken. Dep het daarna droog met keukenpapier. Hak de knoflook fijn en verhit wat olijfolie in een braadpan. Bak de spekjes uit en gooi iets later de knoflook erbij. Bak het vlees op hoog vuur al omscheppend aan. Zorg ervoor dat het vlees weer op kamertemperatuur is. Schep de bloem erdoor totdat al het vlees onder de bloem zit. Doe de tomaten uit blik erbij en zorg dat ze kapot gaan. Doe de rest van de groente er weer bij en giet de wijn erbij. U kunt het op smaak brengen met peper en zout. Zet de pan in de oven met de deksel erop op 150 gr en laat het 3 uur sudderen. Gooi na 3 uur de olijven erbij. Laat het dan nog een half uur sudderen en inkoken.

 

Serveer het in een mooie aardenwerkenschaal en strooi de fijn gehakte peterselie over. Eet deze heerlijke stoof met stokbrood, aardappelpuree, gekookte aardappels of rijst.

 

img_9895

 

Eet smakelijk!